Бесплатна правна помоћ за рањиве категорије друштва

Закон о бесплатној правној помоћи данас је ступио на снагу и корисници социјалне помоћи или дечјег додатка, припадници рањивих група – избеглице, жртве насиља, жртве трговине људима, моћи ће да добију помоћ која ће бити плаћена из буџета.


„Судијски дани” о правосуђу данас

Годишње саветовање судија Републике Србије „Судијски дани - 2019“ одржаће се у организацији Врховног касационог суда од 10. до 12. октобра 2019. године у Врњачкој Бањи. Теме Саветовања су: Правосуђе данас, Закони и њихова примена и Актуелна спорна питања у судској пракси.


Дуго најављивана бесплатна правна помоћ почиње од октобра

Право на бесплатну правну помоћ од 1. октобра имаће око 600.000 грађана. Тиме ће се искључиво бавити адвокатура и службе правне помоћи у локалним самоуправама. Предмети ће из општинских канцеларија бити упућивани адвокатима са листе. Помоћник министра правде Чедомир Бацковић каже за РТС да је то први системски закон о бесплатној правној помоћи у Србији.


У новој школској години 74 саветника за заштиту од насиља у школама

Министарство просвете, науке и технолошког развоја најавило је да ће од нове школске године ангажовати 74 саветника за заштиту од насиља у школама. Ови саветници ће проћи додатну обуку о прописима и процедурама у области заштите од насиља, права, одговорности и обавезе запослених и деце, односно ученика и родитеља.


Нишка полиција оснажује жртве да пријаве породично насиље

У циљу оснаживања жртава да препознају и пријаве породично насиље Полицијска управа у Нишу почела је тромесечну акцију „Реци НЕ насиљу у породици”.


Шеснаест жртава трговине људима, половина малолетнице

У првој половини ове године у Србији је регистровано шеснаест жртава трговине људима, међу њима осам малолетница, које су биле жртве сексуалне експлоатације и принудних бракова, саопштио је „IBS SA - Биро за борбу против трговине људима”.


Србија има спремну Стратегију за заштиту жртава кривичних дела

У Европи годишње 75 милиона људи постају жртве насилника, силоватеља, пљачкаша. Свака жртва која добије подршку и шансу да настави живот са што мање последица, кажу стручњаци, и зато је држава у обавези да обезбеди систем подршке жртвама. Србија има спремну Стратегију за заштиту жртава и сведока кривичних дела, а припремљен је и предлог акционог плана за прве три године срповођења стратегије.


Трећа медијска радионица о унапређењу права жртава

Ниш - „Од јануара 2012. године до маја 2019. године СОС телефон у Србији је примио 36 770 позива од стране 5589 клијената који су пријавили неки вид трговине људима и злостављања. Поступајући по тим позивима идентификовано је 504 жртава трговине људима. Од тог броја 34 посто била су деца” – ово су неки од података које је изнела Марија Анђелковић директорка невладине организације „Астра” на медијској радионици коју је у Нишу, у оквиру пројекта „Подршка жртвама и сведоцима кривичних дела у Србији” организовала Мисија ОЕБС-а у Србији.


Дан сећања на убијене жене жртве насиља

Надлежни органи у Србији су током 22 месеца, од када је почела примене Закона о спречавању насиља у породици, размотрили 88.188 пријављених случајева и издрадили 23.176 индивидуалних планова заштите и подршке жртви, саопштило је Министарство правде Србије поводом Дана сећања на убијене жене жртве насиља.


Сензационалистичко извештавање је опасност од поновне виктимизације жртава

Нови Сад - Поред информативне медији имају и значајну едукативну улогу, а од начина извештавања у великој мери зависи и сензибилизација јавности. Управо зато важан део спровођења пројекта „Подршка жртвама и сведоцима кривичних дела у Србији” представља и развој сарадње са медијима, али и унапређење њихових знања о правима и подршци жртвама. У том циљу, после семинара у Београду, друга медијска радионица одржана је у Новом Саду, а присуствовали су јој представници медија из више градова у Војводини.


Професионално извештавање важан вид подршке жртвама

Београд - Познавање права жртава, укључујући и право на подршку, први је корак ка њиховом остварењу и у томе је улога медија веома важна – једна је од порука прве медијске радионице о унапређењу извештавања о жртвама и сведоцима кривичних дела, која је у оквиру пројекта „Подршка жртвама и сведоцима кривичних дела у Србији” одржана у Београду.


Истраживање ОЕБС представљено у Србији: За трећину жена насиље у породици приватна ствар

Београд - Око 85 одсто жена у Србији сматра да је насиље над женама уобичајена појава и да је учестало, а за скоро трећину (29 одсто) насиље у породици је приватна ствар коју треба решавати у оквиру породице, показало је истраживање ОЕБС-а о добробити и безбедности жена у југоисточној и источној Европи које је данас представљено у Београду.


Сигналне наруквице за жртве породичног насиља

Државни секретар Министарства унутрашњих послова Биљана Поповић Ивковић најавила је да ће у оквиру пројекта „Унапређење безбедности жена у Србији“ бити уведена нова мера заштите жртава породичног насиља – систем наруквица за жртве и починиоце насиља, саопштено је из МУП-а Србије.


ОЕБС: Свака друга жена у Србији изложена психичком насиљу

Најновије истраживање ОЕБС-а показује да је 70 процената жена са територије Западног Балкана, Молдавије и Украјине доживело неки облик насиља. „Готово половина жена у Србији је изложена неком виду насиља”, каже Марија Бабовић, професор Универзитета у Београду.


Унапредити положај жртава

Мисија ОЕБС-а у Србији, Министарство правде и Делегација ЕУ обележили су Европски дан жртава криминала организовањем стручне конференције на којој је представљен радни текст нацрта „Националне стратегије за унапређење положаја жртава и сведока кривичних дела 2019 - 2025”.


У подршци жртвама медији имају важну улогу

Познавање права, први је корак ка њиховом остварењу, због чега је улога медија изузетно значајна и у погледу оснаживања положаја и права жртава и сведока кривичних дела – порука је коју су чланови радне групе пројекта „Подршка жртвама и сведоцима кривичних дела у Србији” пренели представницима медија у Србији.


Отворена СОС линија за спречавање самоубистава

У Србији сваке године око 1.500 људи изврши самоубиство, што нашу земљу сврстава на 13. место у Европи, а како би се спасили људски животи у Клиници за психијатријске болести „Др Лаза Лазаревић“, отворена је Национална СОС линија за превенцију суицида.

На телефонски број 011/7777-000, могу се јавити они који помишљају на самоубиство или њихова породица, а са њима ће разговарати психијатри, психолози, социјални радници.


Отворена национална СОС линија за жене жртве насиља

Национална СОС линија 0800 – 222 003 од данас је 24 сата на услузи свим женама жртвама насиља о којима ће након позива бринути све надлежне државне службе до потпуног изласка из кризне ситуације.


Обележен Дан људских права

Свечаношћу у београдском Музеју савремене уметности обележен је Дан људских права, 70 година од усвајања Опште декларације УН о људским правима и завршетак Недеље људских права, саопштили су организатори.


Упознавање са шведским моделом подршке жртвама

Чланови Радне групе за израду Националне стратегија за подршку жртвама и сведоцима боравили су почетком децембра у Шведској, како би се упознали са функционисањем једног од најразвијенијих свеобухватних система у овој области.


Европски дан борбе против трговине људима

Европски дан борбе против трговине људима данас се и у Србији обележава низом активности којима је циљ да јавност Србије упознају са подацима, трендовима и начинима на којима се може допринети откривању и спречавању трговине људима.


Подршка жртвама и сведоцима на „Судијским данима”

Пројекат „Подршка жртвама и сведоцима кривичних дела у Србији” представљен је и на годишњем скупу „Судијски дани”, који је у Врњачкој Бањи окупио 1500 судија из целе Србије.

Циљ овог трогодишњег пројекта је успостављање свеобухватног националног система подршке жртвама и сведоцима, са 1,5 милиона евра финансира га Европска унија, а спроводи Мисија ОЕБС-а у Србији.


Почели „Судијски дани 2018”

Годишње, тродневно саветовање судија у Србији „Судијски дани 2018" у организацији Врховног касационионог суда, почело је данас у Врњачкој Бањи. Председник Врховног касационог суда Драгомир Милојевић поручио је судијама да је ефикасност у раду и решавање предмета у разумном року основни за поштовање основних права.


Отвара се прво прихватилиште за жртве трговине људима

Србија планира да ове године отвори прво Прихватилиште за ургентни смештај жртава трговине људима за шта су обезбеђена средства и одговарајући простор, саопштило је Министарство за рад, а поводом 30. јула, Светског дана борбе против трговине људима организован је округли сто на тему сарадње државних органа у заштити права жртава.


„Осликавање слободе" на Дан борбе против трговине људима

Поводом Светског дана борбе против трговине људима, који се обележава данас, невладина организација Астра започела је акцију „Осликавање слободе", како би информисала локалне заједнице о постојању трговине људима у Србији, облицима експлоатације и начинима превенције.


Од 30 особа у породичном насиљу усмрћене 23 жене

У току 2018. године у оквиру породичног насиља убијено је укупно 30 особа, од чега су 23 жене, а само у три случаја је било пријава полицији за насиље у породици” – каже шеф Одсека за превенцију породичног насиља МУП-а Стана Пантелић. У осам случајева жене су убијене ножем, седам пута уз употребу физичке снаге, у три случаја је коришћен чврсти предмет, а у четири случаја жене су убијене ватреним оружјем, од чега је чак три оружја било у илегалном поседу, подаци су Министарства унутрашњих послова (МУП) Србије.


Представници цивилног друштва у УО Пројекта „Подршка жртвама и сведоцима“

Чланови Управног одбора Пројекта „Подршка жртвама и сведоцима кривичних дела у Србији“ постали су и представници организација цивилног друштва. Пројекат спроводи Министарство правде, у сарадњи са Мисијом ОЕБС-а у Србији и уз подршку Европске уније. Циљ пројекта је да се омогући успостављање националне мреже служби за подршку жртвама и сведоцима кривичних дела, као дела кривичноправног система у Републици Србији. Једна од најважнијих активности јесте израда Националне стратегије за остваривање права жртава и сведока кривичних дела и пратећег акционог плана за спровођење Стратегије.


Почео процес израде Националне стратегије о правима жртава и сведока

Министарство правде Републике Србије отпочело је рад на изради Националне стратегије за остваривање права жртава и сведока кривичних дела првим састанком Радне групе на коме су размотрени сви стратешки документи, извештаји и препоруке у вези са актуелним стањем у овој области, као и међународна регулатива која ће представљати смернице у даљем раду.


Усвојен први извештај о спречавању насиља над женама

Влада Србије усвојила је на данашњој седници предлог закључка о усвајању извештаја о примени Конвенције Савета Европе о спречавању и борби против насиља над женама и насиља у породици (Истанбулска конвенција), на предлог Кабинета потпредседнице Владе Зоране Михајловић.


Јавни позив ОЦД за предлагање кандидата за чланство у Управном одбору пројекта „Подршка жртвама и сведоцима кривичних дела у Србији"

Канцеларија за сарадњу са цивилним друштвом и Министарство правде упућују Јавни позив организацијама цивилног друштва за предлагање кандидата за чланство у Управном одбору пројекта „Подршка жртвама и сведоцима кривичних дела у Србији", који заједнички реализују Министарство правде и Мисија ОЕБС у Србији, уз финансијску подршку Европске уније.


Свака трећа жена у Србији жртва физичког насиља

Једна од три жене у Србији била је жртва неког облика физичког насиља, а свака друга психичког насиља, саопштила је данас виша саветница у владином Координационом телу за родну равноправност Љиљана Лончар.
У просеку на сваких 10 дана је убијена по једна жена, а од свих њих је само 10 одсто затражило помоћ или пријавило насиље, навела је Лончар на Конференцији „Партнерством у борби против трговине људима и свих облика родно-заснованог насиља" која је одржана у амбасади Француске.


Владавина права је стална обавеза

„Владавина права је основно опредељење Србије и она представља сталну обавезу читавог система, а не само правосуђа“, истакао је председник Србије Александар Вучић, отварајући конференцију посвећену обележавању почетка пројекта „Подршка жртвама и сведоцима кривичних дела у Србији“.


У обезбеђивању подршке жртвама већ сада можемо више

Представници судова, тужилаштава и полиције су у радном делу конференције „Подршка жртвама и сведоцима кривичних дела у Србији“ поделили досадашња искуства и резултате рада у овој области, а више од 150 присутних стручњака из различитих делова Србије који се непосредно баве питањем подршке жртвама и сведоцима, детаљно је упознато са циљевима и компонентама Пројекта.