Подршка жртвама и сведоцима на „Судијским данима”

Пројекат „Подршка жртвама и сведоцима кривичних дела у Србији” представљен је и на годишњем скупу „Судијски дани”, који је у Врњачкој Бањи окупио 1500 судија из целе Србије.

Циљ овог трогодишњег пројекта је успостављање свеобухватног националног система подршке жртвама и сведоцима, са 1, 5 милиона евра финансира га Европска унија, а спроводи Мисија ОЕБС-а у Србији.

 „Израда Националне стратегије о правима жртава кривичних дела један је од најважних елемената овог Пројекта”, рекла је Наташа Новаковић, програмска менаџерка Мисије ОЕБС-а у Србији.

Она је истакла и да ће кључне компонентe пројектa бити унапређење стратешког и законодавног оквира, јачање капацитета државних институција и пружалаца услуга подршке жртвама и сведоцима, развој информационих технологија у овој области и јачање свести стручне и опште јавности о постојању, важности и улози служби за подршку жртвама у Србији.

Рад на пројекту подразумева сарадњу низа државних, правосудних, стручних и невладиних организација, а значајну улогу у том процесу играју и Врховни касациони суд и други судови широм Србије.

 



« Назад

2018 © Подршка жртвама