Отворена СОС линија за спречавање самоубистава

У Србији сваке године око 1.500 људи изврши самоубиство, што нашу земљу сврстава на 13. место у Европи, а како би се спасили људски животи у Клиници за психијатријске болести „Др Лаза Лазаревић“, отворена је Национална СОС линија за превенцију суицида.

На телефонски број 011/7777-000, могу се јавити они који помишљају на самоубиство или њихова породица, а са њима ће разговарати психијатри, психолози, социјални радници.

Министар здравља Златибор Лончар каже да се годишње у Србији убије око 1.500 људи, али да је много већи број оних који покушају самоубиство.

„Били смо приморани да се одлучимо на овакав корак. Искуства у Европи су показала да овакав вид помоћи може да смањи број самоубистава за 30 одсто“, рекао је Лончар.

Он је подсетио да у сличним кол центрима у свету раде волонтери, а да ће у кол центру Клинике „Лаза Лазаревић“ радити стручни људи који су прошли посебну обуку.

„Ово је само почетак програма. Спремни смо да овакве центре отворимо по целој Србији“, рекао је Лончар и указао да су овакве теме још увек табу тема у Србији.

До самоубиства често доводе стресне ситуације у животу са којима појединац није у стању да се носи, као и менталне болести и поремећај понашања.

Од психијатријских поремећаја са самоубиством су повезани: депресија, болести зависности, шизофренија, гранични поремећај личности.

Србија спада у земље са умерено – вишом стопом самоубиства у Европи, што је позиционира на 13. место.

Директорка Клинике „Др Лаза Лазаревић“ Ивана Сташевић Карличић каже да је отварање СОС телефонске линије за превенцију суицида пилот пројекат у складу са доктрином Светске здравствене организације и да такве националне линије имају установе које могу да збрињавају хитна стања у психијатрији.

„Знамо да је један од најхитнијих и најдраматичнијих стања покушај суицида. Имамо ресурсе и подршку државе“, каже Сташевић Карличић и додаје да је план да се концепт шири на интернет и чет румове.

У Свету годишње око 800.000 људи изврши самобиство у то је други водећи узрок смртности у популацији становништва од 15 до 29 година.



« Назад

2018 © Подршка жртвама