Обележен Дан људских права

Свечаношћу у београдском Музеју савремене уметности обележен је Дан људских права, 70 година од усвајања Опште декларације УН о људским правима и завршетак Недеље људских права, саопштили су организатори.

Госте су поздравили домаћини пријема стални координатор УН у Србији Стелијана Надера, шеф Делегације ЕУ Сем Фабрици, шеф Мисије ОЕБС-а у Србији Андреа Орицио и шеф Канцеларије Савета Европе Тобијас Флесенкемпер, који су оценили да је обележавање те годишњице "дало прилику да се сагледају достигнућа и поставе битне задатке и за наредне године".

"Овај велики јубилеј нас подсећа колико се људска права тичу свих нас и колико су важан инструмент у свакој равноправности и неравноправности. Такође, подсетили смо се колико је важно да сви будемо за истим столом, сви ми којих се људска права тичу, и да нико не сме бити изостављен или заборављен", наводи се у саопштењу.

Стотине стручњака учествовале су на скуповима током Недеље људских права, дискутујући о главним проблемима у борби за људска права. Општу декларацију о људским правима је Генерална скупштина Уједињених нација донела у Паризу 10. децембра 1948. године, када су је УН прогласиле за "заједнички стандард достигнуц́а за све народе и све нације".



« Назад

2018 © Подршка жртвама