„Осликавање слободе" на Дан борбе против трговине људима

Поводом Светског дана борбе против трговине људима, који се обележава данас, невладина организација Астра започела је акцију „Осликавање слободе", како би информисала локалне заједнице о постојању трговине људима у Србији, облицима експлоатације и начинима превенције.

У протеклих неколико дана, уз помоћ уметника из Чачка, израдили су мурале са превентивним порукама и илустрацијама са циљем да грађани реагују на чињеницу да се експлоатација догађа у Србији и да се може свакоме десити.

Како је Астра навела у саопштењу, последњих неколико година, годишње се званично препозна око 50 жртава трговине људима у систему социјалне заштите, али се процењује да је сива бројка жртава много већа.

Према званичним подацима, за првих шест месеци 2018. године идентификовано је 28 жртава трговине људима.

Од почетка настанка „Астра СОС телефона" за жртве трговине људима, примљено је 35.000 позива и пружена је помоћ за 502 жртве трговине људима.

Међутим, „Астра СОС телефон" има и превентивну функцију, тако да трећина позива долази од грађана који проверавају пословне понуде за рад у земљи или иностранству.

„У наредном периоду акцију ћемо наставити у другим градовима Србије, да јаким, упечатљивим бојама и порукама шаљемо поруку суграђанима/кама да смо сви одговорни и сви можемо да допринесемо смањењу броја жртава трговине људима и сузбијању овог глобалног проблема. Информацијом до превенције, пријавом сумње на трговину људима до помоћи и подршке", наводи се у саопштењу.

Астра је невладина оганизација посвећења искорењивању свих облика трговине људима и експлоатације, нарочито жена и деце, као и ефикасној потрази за несталом децом, кроз изградњу институционалног и индивидуалног одговора, и јачање грађанског друштва. (извор: Тањуг)

 



« Назад

2018 © Подршка жртвама