Вебинар за медије са подручја Новог Пазара - 17. јун 2021.

Трауме за жртве нажалост често се не завршавају самим злочином. Вишеструко давање исказа у процесима један је од видова њихове секундарне виктимизације и накнадне трауматизације. Како би се то свело на минимум од овог пролећа у Србији је почело увођење видеоконференцијског сведочења за жртве и сведоке, што представља значајан корак у остваривању права жртава и сведока.

Најсавременија видеоконференцијска опрема и посебно опремљене просторије за сведочење од ове године постоје у вишим судовима у Београду, Новом Саду, Крагујевцу, Нишу и Новом Пазару. Целокупна опрема за све судове је обезбеђена захваљујући пројекту „Подршка жртвама и сведоцима кривичних дела у Србији“ који спроводи Мисија ОЕБС-а у Србији, као изабрани партнер Министарства правде, а финансира Европска унија.

На који начин овај систем функционише у Вишем суду у Новом Пазару говориће:

Слађана Чоловић, председница Вишег суда у Новом Пазару
Селма Хоџић, судијски помоћник за пружање подршке жртвама и сведоцима
Спасоје Чорбић, судија Вишег суда у Новом Пазару
Аднан Баћићани, заменик јавног тужиоца у Вишем јавном тужилаштву у Новом Пазару

Учесници ће одговорити и на питања: Зашто је видео-конференцијска опрема важна и како доприноси остварењу права жртава? Коме и на који начин жртва може да се обрати? Ко има права да сведочи посредством видеоконференцијске везе и како изгледа овај вид сведочења? Ко, коме и како има права да поставља питања? Ко жртви пружа подршку приликом сведочења? Каква је улога служби за подршку жртвама? Шта све то значи за жртву, а шта за ефикаснији рад правосудног система Републике Србије?



Контакт за пријаву: anja.zelic@yahoo.com



« Nazad

2018 © Подршка жртвама