Вебинар за медије са подручја јужне Србије - 28. мај 2021.

Могућност сведочења путем видеоконференцијске везе представља значајан је корак у остваривању права жртава и сведока јер смањује могућност њихове накнадне трауматизације и секундарне виктимизације.

Најсавременија видеоконференцијска опрема и посебно опремљене просторије за сведочење од ове године постоје у пет Виших судова у Србији, од којих је један и Виши суд у Нишу.

Видеоконференцијска опрема у вишим судовима у Београду, Новом Саду, Крагујевцу, Нишу и Новом Пазару, као и опрема за посебне просторије за овај тип сведочења обезбеђена је захваљујући пројекту „Подршка жртвама и сведоцима кривичних дела у Србији“ који спроводи Мисија ОЕБС-а у Србији као изабрани партнер Министарства правде, а финансира Европска унија.

Зашто је видео-конференцијска опрема важна и како доприноси остварењу права жртава? Како овај систем функционише у Вишем суду у Нишу? Коме и на који начин жртва може да се обрати? Ко има права да сведочи посредством видеоконференцијске везе и како изгледа овај вид сведочења? Ко коме и како има права да поставља питања? Ко жртви пружа подршку приликом сведочења? Каква је улога служби за подршку жртвама? Шта све то значи за жртву, а шта за ефикаснији рад правосудног система Републике Србије? – нека су од питања на која ће одговоре дати:

Драгана Живадиновић, председник Вишег суда у Нишу
Тамара Савић, судија Вишег суда у Нишу
Ирена Радивојевић, заменик јавног тужиоца у Вишем јавном тужилаштву у Нишу



Контакт за пријаву: anja.zelic@yahoo.com



« Nazad

2018 © Подршка жртвама