Vebinar za medije sa područja Vojvodine - 23. april 2021.

Mogućnost svedočenja putem video-linka u krivičnom postupku dobila je svoju praktičnu realizaciju u pravosuđu Republike Srbije od marta 2021. godine, uvođenjem savremene videokonferencijske opreme. Jedan od pet viših sudova u kojima je ova oprema instalirana je i Viši sud u Novom Sadu.

Ovaj vid svedočenja omogućava da žrtve i svedoci krivičnih dela prilikom ispitivanja ne dolaze u dodatni susret sa okrivljenima, čime se izbegava naknadna traumatizacija i viktimizacija žrtve, a njen iskaz postaje potpuniji i jasniji.

Videokonferencijska oprema u višim sudovima u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu i Novom Pazaru, kao i oprema za posebne prostorije za ovaj tip svedočenja obezbeđena je zahvaljujući projektu „Podrška žrtvama i svedocima krivičnih dela u Srbiji”, koji sprovodi Misija OEBS-a u Srbiji kao izabrani partner Ministarstva pravde, a finansira Evropska unija.

Kako ovaj sistem funkcioniše u Višem sudu u Novom Sadu? Zašto je video-konferencijska oprema važna i kako doprinosi ostvarenju prava žrtava? Kako čitav postupak funkcioniše? Kome žrtva može da se obrati? Kako izgleda ovaj vid svedočenja? Ko kome i na koji način ima pravo da postavlja pitanja? Ko žrtvi pruža podršku prilikom svedočenja? Kakva je uloga službi za podršku žrtvama? Šta sve to znači za žrtvu, a šta za efikasniji rad pravosudnog sistema Republike Srbije? – neka su od pitanja na koja će odgovore dati:

• Miroslav Alimpić, predsednik Višeg suda u Novom Sadu
• Jelena Ostojin, službenik za podršku žrtvama i svedocima krivičnih dela u Višem sudu u Novom Sadu
• Ivana Josifović, sudija Višeg suda u Novom Sadu
• Zoran Jakovljević, zamenik javnog tužioca u Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu


Kontakt za prijavu: anja.zelic@yahoo.com



« Nazad

2018 © Podrška žrtvama