Vebinar za medije sa područja južne Srbije - 28. maj 2021.

Mogućnost svedočenja putem videokonferencijske veze predstavlja značajan je korak u ostvarivanju prava žrtava i svedoka jer smanjuje mogućnost njihove naknadne traumatizacije i sekundarne viktimizacije.

Najsavremenija videokonferencijska oprema i posebno opremljene prostorije za svedočenje od ove godine postoje u pet Viših sudova u Srbiji, od kojih je jedan i Viši sud u Nišu.

Videokonferencijska oprema u višim sudovima u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu i Novom Pazaru, kao i oprema za posebne prostorije za ovaj tip svedočenja obezbeđena je zahvaljujući projektu „Podrška žrtvama i svedocima krivičnih dela u Srbiji“ koji sprovodi Misija OEBS-a u Srbiji kao izabrani partner Ministarstva pravde, a finansira Evropska unija.

Zašto je video-konferencijska oprema važna i kako doprinosi ostvarenju prava žrtava? Kako ovaj sistem funkcioniše u Višem sudu u Nišu? Kome i na koji način žrtva može da se obrati? Ko ima prava da svedoči posredstvom videokonferencijske veze i kako izgleda ovaj vid svedočenja? Ko kome i kako ima prava da postavlja pitanja? Ko žrtvi pruža podršku prilikom svedočenja? Kakva je uloga službi za podršku žrtvama? Šta sve to znači za žrtvu, a šta za efikasniji rad pravosudnog sistema Republike Srbije? – neka su od pitanja na koja će odgovore dati:

Dragana Živadinović, predsednik Višeg suda u Nišu
Tamara Savić, sudija Višeg suda u Nišu
Irena Radivojević, zamenik javnog tužioca u Višem javnom tužilaštvu u Nišu



Kontakt za prijavu: anja.zelic@yahoo.com



« Nazad

2018 © Podrška žrtvama