Unapređenje prava žrtava - medijska radionica 3

Niš - „Od januara 2012. godine do maja 2019. godine SOS telefon u Srbiji je primio 36 770 poziva od strane 5589 klijenata koji su prijavili neki vid trgovine ljudima i zlostavljanja. Postupajući po tim pozivima identifikovano je 504 žrtava trgovine ljudima. Od tog broja 34 posto bila su deca” – ovo su neki od podataka koje je iznela Marija Anđelković direktorka nevladine organizacije „Astra” na medijskoj radionici koju je u Nišu, u okviru projekta „Podrška žrtvama i svedocima krivičnih dela u Srbiji” organizovala Misija OEBS-a u Srbiji.

U ovom projektu, koji finansira EU, Misija OEBS-a u Srbiji je izabrani partner Ministarstva pravde, a medijske radionice čine deo aktivnosti koje su usmerene na podizanje svesti javnosti o pravima i podršci žrtvama i svedocima.

Na trećoj po redu radionici, koja je ovoga puta okupila novinare sa juga Srbije, kroz interaktivni rad sa predstavnicima pravosuđa, nevladinih organizacija i medijskim stručnjacima, razmotren je niz važnih pitanja iz domena prava i podrške žrtvama i svedocima, kao što su: načini na koji se Srbija bavi unapređenjem prava žrtava, sprečavanjem nasilja i sekundarne viktimizacije, identifikovanje glavnih elemenata procesa unapređenja ostvarivanja prava žrtava i identifikovanje ključnih učesnika, specifičnosti izveštavanja o žrtvama i svedocima.

„Danas je više nego ikada u rukama medija snažan alat da budu prekretnica koja žrtvama može mnogo pomoći da se njihov položaj unapredi ali isto tako može značajno odmoći” – konstatovala je dr Milica Kolaković Bojović, naučni saradnik Instituta za kriminološke i sociološka istraživanja, koja je i nacionalni ekspert angažovan za izradu Nacrta strategije i Akcionog plana za unapređenje položaja žrtva krivičnih dela.

Ona je istakla i da je najznačajnija novina koju donosu strategija prepoznavanje činjenice da je žrtvi potrebna sveobuhvatna sistemska podrška koja će od momenta kada je počinjeno krivično delo voditi računa o interesima i pravima žrtve i omogućava njenu zaštitu i adekvatnu pomoć.

Predstavnicima medija predočeni su i glavni nedostaci u izveštavanju medija o žrtvama i njihovim pravima i ukazivano na mogućnosti unapređenja izveštavanja i doprinos koji, samim tim mediji mogu dati u kreiranju bezbednijeg, humanijeg i pravednijeg društva.



« Nazad

2018 © Podrška žrtvama