Unapređenje prava žrtava - medijska radionica 2

Novi Sad - Pored informativne mediji imaju i značajnu edukativnu ulogu, a od načina izveštavanja u velikoj meri zavisi i senzibilizacija javnosti. Upravo zato važan deo sprovođenja projekta „Podrška žrtvama i svedocima krivičnih dela u Srbiji” predstavlja i razvoj saradnje sa medijima, ali i unapređenje njihovih znanja o pravima i podršci žrtvama. U tom cilju, posle seminara u Beogradu, druga medijska radionica održana je u Novom Sadu, a prisustvovali su joj predstavnici medija iz više gradova u Vojvodini.

„Unapređenje ostvarenja prava žrtava u velikoj meri zavisi i od podizanja svesti javnosti o značaju podrške žrtvama i svedocima i u tom smislu je važno poboljšati kvalitet i medijskog izveštavanja o žrtvama i njihovim pravima, uključujući i pravo na podršku” – rekla je Imola Šoroš, pravni savetnik Misije OEBS-a u Srbiji.

Predstavnicima medija je o postojećoj situaciju u pogledu prava i podrške žrtvama, kao i o rešenjima koja će biti predviđena budućom Nacionalnom strategijom o unapređenju položaja žrtava i svedoka krivičnih govorila i sudija Vhovnog kasacionog suda, Radmila Dragičević Dičić.

Deo radionice posvećen je i analizi medijskog izveštavanja o žrtvama, kao i smernicama za unapređenje izveštavanja o pravima žrtava i svedoka.

Zajednička ocena prisutnih predstavnika medija je da ovakvi interaktivni seminari u značajnoj meri doprinose kvalitetu izveštavanja, ali da bi bilo nužno obezbediti i veći uticaj na one medije koji i o žrtvama pišu na senzacionalistički način, a najčešće ne učestvuju u medijskim treninzima kojima je cilj unapređenje profesionalnog rada medija.

Projekat „Podrška žrtvama i svedocima krivičnih dela u Srbiji” kao izabrani partner Ministarstva pravde, sprovodi Misija OEBS-a u Srbiji, a finansira ga Evropska unija.



« Nazad

2018 © Podrška žrtvama