За пола године идентификовано 65 жртава трговине људима

За првих шест месеци ове године у Србији је индентификовано 65 жртава и потенцијалних жртава трговине људима, рекла је Тањугу директорка Центра за заштиту жртава трговине људима Сања Кљајић.

Она је прецизирала да су од тога чак 53 случаја, у којима су идентификоване жртве, те да је у 19 случајева у питању била сексуална а у 19 радна експлоатација.

И Елена Крсмановић из организације Астра каже да су прошле године имали рекордан број позива на СОС телефон - више од 3.000, а да је тренд настављен и ове године.

Она сматра да је разлог томе веће поверење грађана у Астру, али и већи број случајева јер је ситуација таква да трговина људима има услова да цвета због миграција које пролазе балканскомм рутом, сиромаштва и незапослености у земљи.

Типичне жртве трговине људима су углавном жене, од чега је 76 одсто сексуално експлоатисано. Највећи број жртава радне експлоатације су мушкарци - од 13 до 15 одсто, код принудне прошње жртве су најчесће малолетна лица или особе са неким инвалидитетом - око шест одсто, а сличан проценат је и када су у питању жене које су продате како би неко с њима ступио у брак - рекла је Крсмановић и додаја да остали облици трговине људима укључују продају беба чиме ће се Астра више бавити у наредном периоду.

Саговорнице Тањуга су се сложиле и да су најугроженији представници маргинализованих група, али и упозориле да тај проблем погађа све у друштву.


 « Назад