Регионална конференција о правној заштити жртава

Снажење положаја жртава кривичних дела и унапређење инструмената њихове правне заштите биће у средишту пажње регионалне конференције која ће бити одржана у Београду 22. октобра.

Представници правосудних органа и најистакнутији правни стручњаци у овој области из Србије, Босне и Херцеговине, Хрватске, Словеније, Црне Горе и Северне Македоније размениће најновије податке о унапређењу међународних стандарда у области права жртава кривичних дела и усклађености са њима законодавстава земаља региона.

Скуп ће отворити Јасмина Васовић, председница Врховног касационог суда Републике Србије, а учесницима регионалне конференције ће се на почетку обратити и др Јасмина Киурски, заменица републичке јавне тужитељке, Бранислав Стојановић, помоћник министра у Министарству правде Републике Србије, Биљана Бјелетић, секретарка Управног одбора Адвокатске коморе Србије, Леонета Пајер, шефица I сектора операција у Делегацији Европске уније у Републици Србији и Сара Груен, заменица шефа Мисије ОЕБС-а у Србији.

Регионална конференција о унапређењу правне заштите жртава кривичних дела део је пројекта „Подршка жртвама и сведоцима кривичних дела у Републици Србији“ који финансира Европска унија, а као изабрани партнер Министарства правде спроводи Мисија ОЕБС-а у Србији.

Циљ пројекта је успостављање свеобухватног националног система информисања, помоћи и подршке жртвама и сведоцима у оквиру кривичноправног система у Србији, а у складу са тим Влада Србије донела је и Националну стратегија чије спровођење прати динамику утврђену Акционим планом.« Назад