Наранџасти аутобус отвара кампању против насиља над женама

У оквиру кампање „16 дана активзима против насиља над женама” од 25. новембра до 10. децембра, улицама – Београда, Новог Сада, Ниша и Крагујевца кружиће брендирани наранџасти аутобуси са порукама „Отвори очи, пријави насиље”, „Можда је и твоја сестра доживела насиље”.

Такође, на фреквентним пешачким зонама биће постављени информативни материјали који говоре о природи сексуалног насиља и димензијама проблема насиља над женама у нашем друштву.

Кампања, коју у Србији заједно спроводе Агенције УН за родну равноправност и оснаживање жена, Координационо тело за родну равноправност Владе Србије и Делегација ЕУ, представља прилику за подизање свести и ангажман грађана кроз различите врсте активности и позива на освешћење и акцију, као и елиминацију свих врста насиља против жена.

Уједињене нације сваке године учествују у кампањи, а под вођством Агенције УН за родну равноправност и оснаживање жена обележавају је својом кампањом „Обоји свет у наранџасто”, чија је тема ове године – Генерација за равноправност протов сексуалног насиља и силовања.

Кампања је иницирана 1991. године, а сваке године почиње 25. новембра, на Међународни дан борбе против насиља над женама, и траје до 10. децембра, Међународног дана људских права.« Назад