Истраживање ОЕБС представљено у Србији: За трећину жена насиље у породици приватна ствар

Београд - Око 85 одсто жена у Србији сматра да је насиље над женама уобичајена појава и да је учестало, а за скоро трећину (29 одсто) насиље у породици је приватна ствар коју треба решавати у оквиру породице, показало је истраживање ОЕБС-а о добробити и безбедности жена у југоисточној и источној Европи које је данас представљено у Београду.

Такође, анкета показује да четвртина жена у Србији није адекватно информисана и да не зна шта треба да ради у случају да доживи насиље, док је после физичког или сексуалног насиља само три одсто жртава контактирало Сигурну кућу, а један одсто неку од организација за подршку жртвама.

У извештају о истраживању наводи се да срамота, економска независност, страх од освете од стране починиоца и неповерење у службе, представљају главне препреке за пријављивање насиља и да нема довољно доступних служби за пружање помоћи женама.

Потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић рекла је да је истраживање показатељ да Србија, али и све земље западног Балкана, морају много више да се посвете борби против партнерског и породичног насиља над женама.

„Подаци нам говоре да готово 16 милиона жена (у региону) трпи неки облик насиља, физички, психолошки или економски. Ако желимо да постигнемо боље резултате, то мора да буде широка регионална друштвена акција“, истакла је Михајловић.

Указала је да то што велики број жена сматра да је насиље нормална ствар говори да се одређени проценат њих помирио с тим да насиље постоји и истакла важност едукације како би жене препознале насиље и његове облике, али и пут како да из тога изађу.

„На томе сви морамо да радимо, што укључује што је могуће више медија и мушкараца и жена јер једни без других не можемо да се боримо против такве појаве“, рекла је Михајловићева и захвалила ОЕБС-у што је спровео истраживање.

Шеф мисије ОЕБС-а у Србији Андреа Орицио навео је да је та организација први пут подржала спровођење истраживања заснованог на научним подацима о добробити жена и насиљу над женама у различитим земљама.
„Резултати показују да морамо заједнички да се ангажујемо на овом питању, јер превише жена сматра да је насиље над женама учестало и да је уобичајена појава, а и превише њих сматра да је то приватно питање“, навео је Орицио.

Додао је да су резултати истраживања у складу са анкетама спроведеним и у другим европским земљама, наводећи пример Италије у којој је, навео је, много жена рекло да су доживеле насиље од партнера.
„Питање насиља је наш заједнички проблем, а Србија може да има водећу улогу у региону када је реч о решавању тог питања. Присуство потпредседнице владе показује спремност Србије да се бави овим питањем, и то је добар знак“, нагласио је Орицио.

Како је рекао, ОЕБС ће наставити да подржава ту иницијативу и да укључује све заинтересоване стране у борби против насиља над женама.

Истраживање о добробити и безбедности жена у југоисточној и источној Европи ОЕБС је спровео током 2018. године у седам земаља:Србији, Црној Гори, Северној Македонији, Босни и Херцеговини, Албанији, Молдавији и Украјини, а обухваћена је и територија Косова и Метохије.

У анкети спроведеној у Србији учествовале су 2.023 жене старости од 18 до 74 године.
Пројекат је финансирала Европска унија, а подржали су га и Фонд УН за становништво, Фонд УН за жене, Фонд УН за децу, као и владе Аустрије, Финске, Немачке, Италије, Норвешке, Шведске и САД.

(извор: Тањуг)

 « Назад