Европски дан борбе против трговине људима

Европски дан борбе против трговине људима данас се и у Србији обележава низом активности којима је циљ да јавност Србије упознају са подацима, трендовима и начинима којима се може допринети откривању и спречавању трговине људима.

Трговина људима једна је од криминалних појава које погађају савремено друштво и представља кршење људских права загарантованих међународним правом и националним најкомплекснијим законодавством.

Према доступним подацима Центра за заштиту жртава трговине људима „Астра” током ове године било је 115 пријава трговине људима, идентификована је 31 жртва, од чега 28 жена и девојчица и 3 мушкарца.

Поводом Европског дана борбе против трговине људима „Астра” је обновила кампању „Голе чињенице” која показује да су чињенице о трговини људима остале исте и након десет година, иако су се трендови, модус операнди трговаца људима и начини врбовања жртава променили у складу са технолошким и друштвеним променама.

Едукативним радионицама у многим градовима Србије Европски дан борбе против трговине људима обележиле су и организације Црвеног крста у Србији.

 « Назад