Дуго најављивана бесплатна правна помоћ почиње од октобра

Право на бесплатну правну помоћ од 1. октобра имаће око 600.000 грађана. Тиме ће се искључиво бавити адвокатура и службе правне помоћи у локалним самоуправама. Предмети ће из општинских канцеларија бити упућивани адвокатима са листе. Помоћник министра правде Чедомир Бацковић каже за РТС да је то први системски закон о бесплатној правној помоћи у Србији.

Чедомир Бацковић је гостујући у Јутарњем програму РТС-а рекао да је то веома добра вест, а да ће потребу за бесплатном правном помоћи показати број суђења.

„Право да се обрате имаће три категорије грађана - они који примају социјалну помоћ или дечји додатак. Друга категорија биће они грађани који су плаћањем трошкова адвоката упали у ту групу. Трећу категорију чине рањиве групе, без обзира на финансијски положај - малолетници, тражиоци азила, жртве трговине људима, ту имамо 13 категорија које имају право на бесплатног адвоката без обзора на имовинску ситуацију“, навео је Бацковић.

Када је о избору бранилаца реч, Бацковић наводи да су се у министарству ослонили, пре свега, на Устав Србије.

„Доминантни пружаоци правне помоћи очекујемо да ће бити колеге адвокати, њих око 9.000. Бесплатна правна помоћ је бесплатна за грађане, али се адвокатима плаћа. Њих плаћа буџет, а делимично буџет локалне заједнице. Адвокати ће бити плаћени и мотивисани да заступају странке“, истакао је Бацковић.

 

Судске таксе на терет државе

Према Бацковићевим речима Закон ступа на снагу 1. октобра, па ће грађани моћи да закуцају на врата у својој општини, ту ће бити службеник који ће да их саслуша и да узме у поступак.

„И до тада ми смо имали различите видове бесплатне правне помоћи. Било је такозвано сиромашко право. Оно се поштује од стране наших судова у случајевима када постоје финансијски разлози за то“, додао је Бацковић.

Истиче да оно лице које је квалификовано да добије бесплатну правну помоћ, квалификовано је и да судске таксе плаћа држава.

„И то сноси држава“, навео је Бацковић.

 

„Људи смо, договорићемо се“

Бацковић наводи да је реч о првом системском закону у Србији о бесплатној правној помоћи.

„Он долази као резултат испуњавања низа стратешких докумената. Ту је Национална стратегија за пружање правне помоћи, стратегија реформе правосуђа, стратегија за поглавље 23, читава листа стратешких докумената за испуњавање тог Закона. Он доноси пре свега једну дозу оптимизма, а са друге стране омогућава да се кроз цео систем правосуђа избегава спорадичност која је постојала и до сада“, рекао је Бацковић.

Овим Законом ће постојати регистар пружалаца, контрола квалитета пружања услуга, а у том целом систему своје место имаће и цивилно друштво.

„Сада ће постојати начин коме ће удружења моћи да пупуте тражиоце бесплатне правне помоћи. Тако да тај систем пружалаца подразумева адвокате, нотаре и посреднике у решавању спорова, такозване медијаторе. Гајимо наду да ће људи полако почети да примењују правило: 'Људи смо, договорићемо се'“, истакао је Бацковић. (Извор: РТС)
 « Назад