Бесплатна правна помоћ за рањиве категорије друштва

Закон о бесплатној правној помоћи данас је ступио на снагу и корисници социјалне помоћи или дечјег додатка, припадници рањивих група – избеглице, жртве насиља, жртве трговине људима, моћи ће да добију помоћ која ће бити плаћена из буџета.

Како је за РТС изјавила министарка правде Нела Кубуровић, више од 300 правника из свих локалних самоуправа прошло је обуку за примену закона и овлашћени су да утврде ко испуњава услове за бесплатну правну помоћ.

Како је за РТС изјавила министарка правде Нела Кубуровић, више од 300 правника из свих локалних самоуправа прошло је обуку за примену закона и овлашћени су да утврде ко испуњава услове за бесплатну правну помоћ.„Процедура је таква да грађанин подноси захтев локалној самоуправи уз документа да је припадник једне од рањивих група, општина има осам дана да утврди да ли испуњава услове, и ако испуњава, упућује га на правника који ће му помоћи,“ рекла је Кубуровић. Она је додала да је Адвокатска комора сачинила регистар од 3.500 адвоката и тај број ће се повећавати.

Кубуровић је истакла и да грађани којима бесплатна правна помоћ буде одобрена неће бирати адвоката, већ ће случајеви бити равномерно распоређени. (Извор: Бета)
 



« Назад