Rezultati obeležili evropski dan žrtava 2022

Pristup pravdi u kojem se žrtva stavlja u središte krivično-pravnog postupka, opredeljenje je koje je prihvatila i Srbija, a u poslednje četiri godine ostvarila i značajne napretke, konstatovano je na stručnom panelu koji je povodom Evropskom dana žrtava krivičnih dela organizovan a u okviru projekta „Podrška žrtvama i svedocima krivičnih dela“ koji finansira Evropska unija, a kao izabrani partner ministarstva pravde sprovodi Misija OEBS-a u Srbiji.

Nacionalna strategiju za unapređenje položaja žrtava i svedoka za period 2020-2025. godine, koja se realizuje kroz Akcioni plan uspešno se sprovodi, iako ostvarenje svih postavljenih ciljeva zahteva dugotrajni proces konstatovali su u svojim video obraćanjima ministarka pravde Maja Popović, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuel Žofre i šef Misije OEBS u Srbiji Jan Bartu.

Popović je podsetila da su u Nacionalnoj strategiji istaknuta tri cilja: uspostavljanje nacionalne mreže službi za podršku, unapređenje zaštite i podrške žrtava i svedoka krivičnih dela i aktivan rad na podizanju svesti u društvu o pravima žrtava i svedoka. „Zaštita žrtava je još uvek nedovoljno sistematična, neujednačena i nedovoljno dostupna“ istakla je ministarka i najavila da će u cilju dostizanja evropskih standarda u ovoj oblasti ministarstvo pravde predložiti niz zakonskih izmena.

Ulogu društva u zaštiti žrtava posebno je istakao šef Delegacije EU navodeći da i dalje mnoge žrtve ne znaju svoja prava. Šef Misije OEBS podsetio je ova organizacija prošle godine donirala posebnu opremu za pet viših sudova u Srbiji uz pomoć koje žrtve i posebno osetljivi svedoci mogu da svedoče putem video linka, čime se sprečava sekundarna viktimizacija i daje doprinos kvalitetnijim iskazima i efikasnijem pravosuđu.

O podršci žrtvama i konkretnim koracima koji se u praksi preduzimaju govorili su ekspert na IPA projektu "EU za pravdu" pri Ministarstvu pravde Darja Koturović, glavni koordinator u Direkciji policije Bekir Dudić, zamenik republičkog javnog tužioca Tamara Mirović, sudija Višeg suda u Beogradu Olivera Đurić i sudija Višeg suda u Novom Sadu Ivana Josifović.« Nazad