Regionalna konferencija o pravnoj zaštiti žrtava

Snaženje položaja žrtava krivičnih dela i unapređenje instrumenata njihove pravne zaštite biće u središtu pažnje regionalne konferencije koja će biti održana u Beogradu 22. oktobra.

Predstavnici pravosudnih organa i najistaknutiji pravni stručnjaci u ovoj oblasti iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore i Severne Makedonije razmeniće najnovije podatke o unapređenju međunarodnih standarda u oblasti prava žrtava krivičnih dela i usklađenosti sa njima zakonodavstava zemalja regiona.

Skup će otvoriti Jasmina Vasović, predsednica Vrhovnog kasacionog suda Republike Srbije, a učesnicima regionalne konferencije će se na početku obratiti i dr Jasmina Kiurski, zamenica republičke javne tužiteljke, Branislav Stojanović, pomoćnik ministra u Ministarstvu pravde Republike Srbije, Biljana Bjeletić, sekretarka Upravnog odbora Advokatske komore Srbije, Leoneta Pajer, šefica I sektora operacija u Delegaciji Evropske unije u Republici Srbiji i Sara Gruen, zamenica šefa Misije OEBS-a u Srbiji.

Regionalna konferencija o unapređenju pravne zaštite žrtava krivičnih dela deo je projekta „Podrška žrtvama i svedocima krivičnih dela u Republici Srbiji“ koji finansira Evropska unija, a kao izabrani partner Ministarstva pravde sprovodi Misija OEBS-a u Srbiji.

Cilj projekta je uspostavljanje sveobuhvatnog nacionalnog sistema informisanja, pomoći i podrške žrtvama i svedocima u okviru krivičnopravnog sistema u Srbiji, a u skladu sa tim Vlada Srbije donela je i Nacionalnu strategija čije sprovođenje prati dinamiku utvrđenu Akcionim planom.« Nazad